Ni ska fan få se på oanmälda hembesök

Flera veckor har nu förflutit sedan panamaskandalen briserade. Att rika människor skiter i lagar och överenskommelser för att sko sig själva, och kommer undan med det, det visste vi sedan innan. Men nu får vi en detaljerad inblick i hur det går till, åtminstone på en bank i ett skatteparadis. Nyheten må ha svalnat, men det rör sig om en stor läcka och ICIJ fortsätter att släppa storys baserade på det massiva materialet, Svensson har skrivit en del intressanta blogginlägg och visst händer det saker. Skatteverket tittar på saken, nu också på den korruption inom myndigheten som uppdagades och SEB utreds av amerikanska myndigheter. Och detta bara i vår lilla avkrok av världen. Men jag väntar fortfarande på en ordentlig uppföljning. I Uppdrag Gransknings reportage talades nämligen om att 400 svenskar figurerade i läckan. Men vilka är de? Och vilka är de banktjänstemän som genomför det hela? Förra veckan slängde jag iväg en fråga om detta till Uppdrag Granskning på twitter, men fick inget svar, och morgondagens program ska visst handla om något annat.

Efter avslöjandet kom mest vagt mummel från regeringen, men oppositionen var desto piggare. Moderaterna kom snabbt med ett utspel om att bekämpa fusk – bland tjuvåkande tunnelbaneresenärer. Och här om dagen kom ett nytt förslag som på ett otroligt rättframt sätt visar på partiets prioriteringar och människosyn. Socialtjänsten, tycker moderaterna, ska få göra oanmälda hembesök hos bidragstagare, i syfte att minska fusket.

Jag vill se namnen på de ”skattetrötta svenskarna” (för att använda ett uttryck jag snappat upp från Ekonomiekot Lördag), jag vill se hur de ser ut, jag vill veta var de bor. Det är nämligen alldeles nödvändigt för att kunna rikta vår ilska, vår upprördhet, vår frustration. Vårt hat. Visst, det handlar om strukturer, det är en liten del av något större, det är ett helt system. Men, som det sägs i en gammal Crass-låt: Systems just aren’t made of bricks they’re mostly made of peopleoch 400 riktiga fullblodsmänniskor duger gott och väl som ansvariga representanter för detta system. Flera samhällsinstanser tycks krackelera, det är deras fel. Tågen kommer inte i tid, förskolegrupperna är för stora, hemtjänsten fungerar inte. Det är deras fel. I Ådalen protesterade nyligen 10 000-tals människor mot slakten av vården i Västernorrland. Det finns inga pengar, säger sossepolitikerna. Men vi vet var pengarna finns, vi behöver bara hämta tillbaks dem. Ge oss bara namnen och ni ska fan få se på oanmälda hembesök.