Utopin 500 år: Antiutopi?

Vad är egentligen utopins motsats? Man kan här tänka sig flera olika alternativ. Det ena är dystopin, alltså skildringar av ett fiktivt samhälle som är dramatiskt olyckligt, förtryckande och eländigt. Den självklara klassikern i dessa sammanhang är så klart George Orwells 1984. Men Dystopin, och inte minst då 1984, kan fungera på samma sätt som utopin i det att den kritiserar samtida förhållanden genom att ställa upp en fiktiv spegelbild. Många har visserligen framhållit Orwells dystopier – utöver 1984 även Djurens farm – som kritiska till Sovjetunionen och där med legitimerande av det västerländska samhället, och visst finns här en stark pessimism över socialismens utveckling och varningar om att tankar om en bättre värld kan leda till helvetet på jorden. 1984 är dock alldeles ypperlig som vapen för att kritisera företeelser även inom väst och jag undrar om något litterärt verk refererats till så ofta inom det politiska språket som denna. Storebrorssamhälle och nyord är begrepp som gång på gång visar sig användbara för att avslöja maktens kontrollbehov.

Från borgerligt håll påstås ibland att utopier skulle vara farliga. Det är ett oerhört reaktionärt förhållningssätt. Att föreställa sig att något bättre än detta är möjligt skulle alltså vara farligt att ens tänka. Ett unket resonemang som hör hemma före upplysningen. Samtidigt åberopas ständigt den liberala privatutopin, som slår fast att allt är möjligt för just dig. Det kallar de själva såklart inte för en utopi (liksom de inte alltid vill kännas vid att de företräder en ideologi, eller knappt ens att deras politik är politisk), och den är fullt kompatibel med ovannämnda resonemang om utopiers inneboende farlighet. Men denna antiutopi är likväl utopisk, även om den på samma gång är konservativ. Du kan bli vad som helst och uppnå himmelska höjder, men att förändra samhället är i bästa fall omöjligt och leder i värsta fall till att det blir värre.

Annonser

3 kommentarer

 1. thomask69 · juli 5, 2016

  Jag är inte ensam om att tro på ”singulariteten”. På Youtube och Facebook finns det enorma mängder av framtidsvisioner i både utopin och dystopins anda.
  Det man däremot bör förstå är att vi har mindre och mindre möjlighet att påverka samhället på grund av teknikens snabba utveckling.
  Ingen har röstat om internet, mobiltelefoner, m.m.
  Ändå förändrar det samhället på ett sätt som ingen kunde förutspå.
  Inte ens de nya sci-fi filmerna beskriver humanoida robotar med inbyggd ”internet of things”.
  Jag ser det som troligt att allt kommer vara sammankopplat i framtiden. Och när Artificiell intelligens blir medvetet kommer den/det att få en explosion av intelligens utveckling.
  Och ingen kan veta om AI:t kommer att vara människans bästa vän.

  Gilla

  • folkets vän · juli 5, 2016

   Jag tycker det är meningslöst att vänta på singulariteten, även om det är ett roligt ämne att spekulera i. Istället för att gissa hur framtiden kommer te sig så bör man istället formulera ungefär hur man vill ha den, och därefter arbeta för att det blir så. Att tekniken är en enormt stark samhällskraft håller jag med dig om, och alla politiska förändringar bör bejaka och gå i samklang med denna utveckling och inte inbilla sig att man kan gå bakåt. I detta avseende är dagspolitiken och ”samhällsdebatten” oerhört efter, skulle jag säga. Det är ett återkommande tema – som jag hoppas kunna fortsätta nysta i – på den här bloggen, etiketterad under rubriken ”Robotfrågan”, om du är intresserad.
   Problemet med mycket av nätets ”enorma mängder av framtidsvisioner i både utopin och dystopins anda” som du beskriver, är, menar jag, att de ofta bygger på bristfälliga historiska analyser om inte rent av ologiska konspirationsteorier. Läs gärna min recension av Postcapitalism, https://folketsvan.wordpress.com/2016/01/05/recension-postcapitalism-paul-mason/ (eller för all del, läs boken) för en nyktrare syn på det hela.

   Liked by 1 person

 2. thomask69 · juli 5, 2016

  Tack för tipset. Jag kommer med spänning läsa dina analyser i ”robotfrågan”. Jag behöver lite inspiration till mitt eget projekt, Det Goda Trollet.

  Gilla

Kommentarer inaktiverade.